Sport

Waarom is de sport BH zo belangrijk?

Onze borsten bestaan vooral uit klieren en vetweefsel. Het zijn dus geen spieren en kunnen niet zichzelf op de juiste plaats houden.
Ze worden ondersteund door de ligamenten van Cooper. Zij zorgen ervoor dat onze borsten zo lang mogelijk hun vorm behouden. Jammer genoeg rekken deze ligamenten door onze bewegingen heel makkelijk uit en dienen onze borsten dus dagdagelijks ondersteund te worden.

Tijdens het sporten zorgen we door het rondbotsen (bouncing) van onze borsten voor extra belasting op deze ligamenten. Wanneer ze scheuren ontstaan “hangborsten”.
Daarom is het ook belangrijk om het rondbotsen van onze borsten zo veel mogelijk te verhinderen.

Tijdens het sporten, en dan vooral de loopsporten, maken onze borsten een 8-beweging. Ze botsen dus niet alleen op en neer, maar ook tegen elkaar.

Hieronder staan een aantal belangrijke tips.

Nieuwe collectie - Anita Sport

SportBH Tips

Ondersteunen
 

Ondersteun je borsten, maar span ze niet af.
Dit betekent dat een heel strakke compressie-top, absoluut geen goede keuze is. Een top scheidt immers niet de borsten, maar drukt ze gewoon plat tegen het lichaam. Ze kunnen tijdens het lopen nog steeds tegen elkaar opbotsen.
Een echte compressietop zorgt er trouwens voor dat je borsten heel pijnlijk aanvoelen na het sporten, doordat ze zo dicht tegen je lichaam worden “verpletterd”.

Materiaal
 

Zorg voor verschillende compartimenten. Dus moet je BH uit verschillende delen bestaan. Want de rug heeft een andere functie te vervullen dan de voorzijde. Dus dienen er ook verschillende stiksels en materialen te worden gebruikt.
Alle sportBH-s dienen gewatteerde bandjes te hebben om de schokken tijdens het sporten op te vangen.
Behalve het bestaan uit verschillende materialen, dienen deze materialen ook uit een speciaal ademend materiaal te bestaan. Zij voeren het zweet af dat zal ontstaan onder je borsten, rug en armen. Dit is heel belangrijk, want zweet-absorberend materiaal kan de BH laten uitrekken en dus schuiven. Door het schuiven krijgen je borsten geen steun en kunnen er zich niet alleen zweetirritatie vormen, maar ook wondjes en nog belangrijker kunnen de ligamenten opnieuw scheuren.

BH-maat
 

Kies in functie van je maat. Ook kleine borsten hebben een BH nodig, want ook bij hen kunnen de ligamenten scheuren en kunnen dus ook ‘hangborsten’ voorkomen. Verwar borsten met weinig volume of zacht volume (ontstaan meestal door zwangerschap/ borstvoeding, gewichtsschommelingen), niet met hangborsten.
Het is logisch dat sport BH’s zonder beugel minder het borstweefsel kunnen beschadigen dan diegene met beugel. Maar niet elke BH-maat kan hetzelfde bereiken zonder beugel.
Heb je Bvb. een hele smalle omtrek, maar een diepe cup (lees vanaf D), dan kan een beugel de beste oplossing zijn voor jou.
Het hoeft niet gezegd dat enkel de juiste BH-maat jou de perfecte steun geeft.

Heb je bovendien een diepere cup, dan kan ook een racerback-model de juiste oplossing zijn. Dit model verdeelt immers het gewicht van je borsten over een groter rugpand, dan bij een gewone sluiting.

Wasinstructies
 

Was je sportBH na elk gebruik. Het lijkt heel logisch, maar in de praktijk blijkt dit niet steeds het geval. Net als bij een gewone BH is het wassen heel belangrijk om de juiste vorm en elasticiteit van de BH te behouden. Een gewone BH mag maximaal 2 dagen na elkaar gedragen worden, een sportBH slechts 1 training.

Pasinstructies

Spring even rond tijdens het passen of loop even ter plaatse. Enkel jij kan voelen of de Bh perfect zit. Koop dus nooit zonder hem te testen. Je koopt toch ook geen sportschoenen zonder ze even aan te trekken en even rond te lopen.

Scroll naar boven